Saturday, February 25, 2012

Tutorial : Nak Disable Right Click .

Assalamualaikum ,
Hey Peeps :)

Macam yang aku cakap , aku nak buat benda baru kan . Kalau nak tau , aku nak mula buat tutorial , heee ~ Aku tau sekarang dah ramai yang buat tutorial , tapi aku still nak buat jugak . Saje nak tolong-tolong kawan-kawan aku .

Hari nih aku akan mulakan tuto pasal cara nak DISABLE RIGHT CLICK iaitu kalau korang tanak entry korang ditiru oleh orang lain . Simple je cara dia . 

Mula-mula , korang pergi kat DASHBOARD .

Lepas tuh cari nih , 



Dah click design button tuh , korang akan ke page baru kan . 
Click yang nih pulak .



Dah tekan tuh , korang cari yang nih pulak .


Pastu , paste kod nih kat HTML tuh .

<script language=JavaScript><!--
//edit by unwanted

var message="Amaran awak awak";
///////////////////////////////////function clickIE4(){if (event.button==2){alert(message);return false;}}
function clickNS4(e){if (document.layers||document.getElementById&&!document.all){if (e.which==2||e.which==3){alert(message);return false;}}}
if (document.layers){document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);document.onmousedown=clickNS4;}else if (document.all&&!document.getElementById){document.onmousedown=clickIE4;}
document.oncontextmenu=new Function("alert(message);return false")
// --></script>



Dah nak siap dah , relax relax . HAHA , Tulisan warna merah tuh , korang tukar dengan ayat korang sendiri .
Lepas tuh SAVE
Kalau takde pape masalah , dah siap punn . YEAHHH !


Okay , nih adalah first time aku buat tutorial , heee ~ Kalau ada apa-apa masalah , mintak maaf ye . Pastu bg tau ea , kalau tak jadi .

No comments:

Post a Comment